"NikMatiLah KeHiduPan InI SeLaGi KiTa DiBeRi PeLuAnG UnTuk MeNikMaTinYa... TeTapI, JanGan SeSeKali KiTa LeKa DenGan KeNikMaTaN Itu..." ~Coretan by Lily Balqis

~ menulis sekadar untuk suka-suka.. nasihat dan panduan untuk diri sendiri, jangan sesekali disalah erti.. ~

Wednesday, November 9, 2011

BuDaK ItU MeMaNg SeNgaL....

hello... Salam 1 Malaysia.... (^_^)
Tetiba pagi-pagi ni teringat 1 story yang aku nak share kt post kali ini....
Ceritanya bermula macam ni........
 Masa tu aku dalam perjalanan pulang untuk bercuti semester... Masa semester pertama n kedua aku tercampak nun di utara sana (UiTM,Sg.Petani)... Masa tu my mum n my dad yang bersusah payah datang dari Johor, untuk ambil aku kt sana... 
Nak dijadikan cerita, masa dalam perjalan balik aku n my parents berhenti lunch kat sebuah gerai, tapi aku x berapa pasti kt area mana, coz benda ni jadi sudah terlalu lama kot... Bayangkanlah, berapa lama dari aku anak dara hingga sekarang aku dah ada family sendiri... hehehehe.... Masa aku n my mum nak pilih lauk pauk yang pelbagai hingga aku jadi rambang mata.... tetiba hati ni teringin nak amik (lidah Johor dari perkataan 'ambil') satu jenis sayur goreng ni, coz aku xpernah nampak pun sayur itu... Dengan perasaan yang excited nk mencuba sayur yang menyelerakan tu, aku pun menyedok guna sudu.... tetapi, hampa sungguh hampa... sayur yang aku nak amik tu dah basi kerana dah berlendir.... Kecewa dan teramat kecewa... Dalam hati dah mula menyumpah seranah owner gerai tu blablablabla.... Tapi aku x bisinglah kat owner gerai tu depan-depan dia... Dengan hati yang hampa aku pun cari lauk yang lain.... 
Tetiba aku ternampak my mum nak amik sayur yang aku nak amik tadi.... aku pun... "Mak jangan amik sayur tu!"... my mum pun terperanjat gak, naper plak aku tak bagi amik lauk sayur tu.... Aku pun berbisik pada my mum "Sayur dah basi, mak nampak x dia dah berlendir!" My mum pun dengan muka selamba berkata "haahkan, sayur ni dah berlendir, mesti basi".... Tapi yang menghairankan aku dia cedok gak sayur tu kat dalam pinggan dia.... Hairan-hairan, kenapalah mak aku ni amik gak sayur tu walaupun dah basi, sakit perut nanti siapa yang susah?.... huhuhuhu....
Ketika makan, dengan fikiran yang masih penuh dengan tanda tanya tentang sayur tadi.... my mum pun bersuara "Angah, sayur ni bukan basilah.... memanglah sayur ni berlendir, dah memang namanya kacang bendir mestilah berlendir... itu pun tak tau... apalah anak dara ni...." terdengar suara ketawa my mum n my dad.... "Ya Allah, yeker mak?... Manalah angah tahu sayur tu memang macam tu..... naper mak x cakap awal-awal....Mak pun x pernah masak sayur ni macam ni....  Adoiiii..." Malu beb...
Sekarang, bila dikenang-kenang balik story tu mesti buat aku nak ketawa guling-guling.... Terasa kesengalan aku waktu itu.... hahahahahaha.....


INILAH SAYUR BENDIR GORENG YANG AKU MAKSUDKAN BASI ITU.... SEKARANG IANYA MENJADI SALAH SATU SAYUR FEBERET AKU....SODAP.....  HIHIHI....


Dah SiNggaH SuDi-sUdiLer KoMeN, TaK PuN PaNdaNg JeK DaH CuKuP..

4 comments:

  1. hehe...sayur ni mmg sedap kan!..=)

    ReplyDelete
  2. alahai,...ni kacang bendi,..memang la berlendir,..kalau masak gulai lg bez,..hahaha,.. nice experience,..

    ReplyDelete
  3. Qaseh Dania... yup, that sayur so delicious hehehe... ;)

    ReplyDelete
  4. @Jiwa Kamikaze btullah... masa 2 memang xpernah nampak my mum masak sayur 2 goreng... kalau masak rebus adalah... tp xderlah nampak berlendir sgt... memang experience yg xdpt dlupakan sampy bila2...

    ReplyDelete