180g mentega
170g gula kaster
3 biji telur
20g serbuk koko
120g tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
Adunan cheese (B)
250g cream cheese
60g gula kaster
1 biji telur
1 sudu teh essen vanilla
Cara-cara:-
1. Pukul mentega dan gula kaster sehingga kembang menggunakan mixer seperti ini ------->
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji ke dalam adunan yang telah kembang tadi, dengan kelajuan yang sederhana...
3. Kemudian masukkan tepung yang telah di ayak bersama serbuk penaik (baking powder) tadi sedikit demi sedikit... Masukkan juga serbuk koko dan gaul sehingga sebati...
4. Di sebuah bekas yang lain, pukul kesemua bahan adunan cheese (B) hingga kembang --->
5. Apabila kedua-dua adunan tadi sudah tersedia... Masukkan adunan coklat (A) berselang seli dengan
adunan cheese (B) kedalam loyang ataupun cup...
6. Perhatian : Loyang hendaklah disapukan majerin dan tepung terlebih dahulu untuk mengelakkan kek tersebut melekat pada loyang bila hendak dihidangkan...
7. Akhir sekali, bakar di dalam oven dengan suhu 160 deg C selama 60 mins ataupun boleh juga dikukus sehingga masak.
P/s :- Anak-anak buah dah xsabo nak potong kek, sampai terlupa nak candid gambor kek yg dh siap... :D
No comments:
Post a Comment